KARTEPE HALK KÜLTÜRÜ BULUŞMASI
EĞİTMENLER
Bu etkinlik TÜBİTAK tarafından 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği kapsamında desteklenmektedir.
Kartepe Halk Kültürü Buluşması etkinliğinin eğitmenlerine dair bilgilere aşağıda ulaşabilirsiniz.
Prof. Dr.
Aynur Koçak
Prof. Dr. Aynur Koçak, Halk Edebiyatı, Halk bilimi alanlarında çalışmalarını yürütmektedir. Yıldız Teknik Üniversitesi Türk Dili Edebiyatı bölümünde görev almaktadır.
Ders Konusu: Dijital Kültür ve Halkbilimi Araştırmaları
Dersin Amacı: Kültür geçmişten günümüze değişim, dönüşüm ve çeşitlenme süreçlerinden geçmiştir. Bu, kültürün doğasında olan ve her dönemde kendini taze tutmasına yarayan doğal bir yenilenmedir. Bugünün kültürünü anlamak ve yorumlamak geleceğe yapılacak önemli yatırımdır. Bunun için de kültürün dijitalleşmesi üzerine tespitler yapılıp disiplinler arası çalışmaların ortaya konması gerekmektedir. Bu bağlamda dijital kültür ortamında halk bilimi alanında yapılacak çalışmalar konusunda değerlendirme yapılacaktır.
Prof. Dr.
Mehmet Aça
Prof. Dr. Mehmet Aça, Halk edebiyatı, Halk bilimi alanlarında çalışmalarını yürütmektedir. Marmara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde görev almaktadır.
Ders Konusu: Halk, Halk Kültürü ve Gelenek Kavramları Üzerinde Yeniden Düşünebilmek
Dersin Amacı: Halk, halk kültürü ve gelenek kavramlarını hızlı bir şekilde dönüşen ülkemizin şartlarına ve gereksinimlerine göre yeniden tanımlamaya çalışmaktır.
Prof. Dr.
Mehmet Çeribaş
Prof. Dr. Mehmet Çeribaş Halk Edebiyaytı, Halk bilimi alanlarında çalışmalarını yürütmektedir. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde görev almaktadır.
Ders Konusu: Yükseköğretimde Halk Bilimi Çalışmaları: Tarihi Süreç, Sorunlar, Çözüm Önerileri ve Geleceğe Bakış.
Dersin Amacı: Halk bilimi çalışmalarının geçmişten günümüze yaşadığı sürece, problemlere değinerek çözüm önerileri geliştirmek, halk biliminin geleceğine dair incelemede bulunmak amaçlanmaktadır.
Prof. Dr.
Seyfeddin Rzasoy
Prof. Dr. Seyfeddin Rzasoy mitoloji ve halk bilimi alanlarında çalışmalarını yürütmektedir. Azerbaycan Milli Elmler Akademiyası Mifologiya Şubesi müdürü olarak görev almaktadır.
Dersin Konusu: Bir Metinde İki “Dede Korkud” Destanı: Üst Kattan Alt Katın Restoresi Tecrübesi".
Dersin Amacı: Oğuz Kağan’dan kalma ayrıma göre hâkimiyetin Bozoklarda olması gerekse de destanda gerçek hâkimiyet Üçokların (Bayındırlar ile Salurların) elindedir. Dede Korkud’da Bozok-Üçok prensibi bozulmuş, yerine Üçokların menfaatine hizmet eden İç Oğuz - Taş Oğuz ayrımı getirilmiştir. Bu açıdan, destanın tarihi yapısında da büyük değişiklikler meydana gelmiştir. Destanın yapısı gereği farklı katmanlardan söz konusu olup derste bu katmanların ele alınması amaçlanmaktadır.
Doç. Dr.
Meriç Harmancı
Doç. Dr. Meriç Harmancı halk edebiyatı ve halk bilimi alanlarında çalışmalarını yürütmektedir. Yıldız Teknik Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde görev almaktadır.
Ders Konusu: Dijital Kültür Çağında Âşık Edebiyatı
Dersin Amacı: Dijital platformlarının hayatın tüm kesiminde etkili olduğu günümüz şartlarında halk kültürünün kitlelere yaygınlaştırılması bağlamında bu platformlardan biri olan YouTube’un âşık edebiyatı sanatçıları ve ürünleri bağlamında kullanımını tespit etmektir.
Doç. Dr.
Nursel Uyanıker
Doç. Dr. Nursel Uyanıker halk edebiyatı ve halk bilimi alanında çalışmalarını yürütmektedir. Marmara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde görev almaktadır.
Ders Konusu: Kültür-Müzik İlişkisi Bağlamında Türkçe Rap’in Tarzı ve Terminolojisi: Sagopa Kajmer Örneği
Dersin Amacı: Dersin amacı müziğin, rap müzik özelinde kültürel yapıyı gerçekten değiştirip değiştirmediğini sorgulamaktır.
Doç. Dr.
Ahmet Keskin
Doç. Dr. Ahmet Keskin halk edebiyatı ve halk bilimi alanında çalışmalarını yürütmektedir. Samsun Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde görev almaktadır.
Ders Konusu: 21. Yüzyılda Halk Kültürü Çalışmalarının Geleceği için İki Kritik Kavram: “Folklor” ve “Disiplinlerötesilik”
Dersin Amacı: Halk kültürü çalışmalarının gelecekteki durumu için “disiplinlerötesilik” kavramı ve bu disiplinlerötesi etkileşimlere yol açacak niteliklere sahip olması bakımından onun “folklor” bağlamındaki durumunun ele alınması amaçlanmaktadır.
Psikolog
Jülide Sevim
Psikolog, yazar Jülide Sevim psikolojik anlamda verdiği danışmanlık hizmetlerinin yanı sıra çeşitli tv kanallarında psikoloji içerikli programlar sunmuş, kitaplar yazmıştır.
Ders Konusu: Kişilik Tipleri ve Kuşakların Özelliklerine Göre ve 21. yüzyılda Halk Kültürüne Bakışlarına İlişkin (Şimdilik) Önermeler
Dersin Amacı: Her bir kişilik yapısının dünyayı algılayışı farklıdır. Cinsiyet, IQ/EQ gibi faktörler eklendiğinde algı ve iletişime etki eden faktörlerin sayısı çoğalmaktadır. Bu denli çok sayıda değişken ile karşı karşıyayken kültürel mozaiğimizi korumak, sağlamlaştırarak geliştirmek için ‘kuşak’ların öne çıkan temel özellikleri üzerinden iletişim ve etkileşim
önerileri sunulması hedeflenmektedir.